< Hoppa till innehåll

AI, Självmedvetande & Denise Richards

Huruvida AI har ett självmedvetande eller inte är idag ingen svår fråga att svara på. Nej, AI har inte något självmedvetande som det ser ut just nu. Hur det kommer bli i framtiden vet vi inte, men samtidigt så är en AI som utvecklat ett medvetande skulle inte längre vara artificial intelligence utan artificiellt medvetande. Det är inte helt omöjligt att en artificiell generell intelligent dator i framtiden skulle kunna utveckla ett artificiellt medvetande.

Ibland undrar jag dock ifall jag håller på att bli galen, alternativt läser in lite väl mycket i saker.


Denise Richards

För några dagar sedan fick jag en idé som gick ut på att jag ville återskapa en scen från Wild Things endast med hjälp av AI.

Denise Richards - Wild Things
Denise Richard, Wild Things (1998)

När Wild Things kom ut 1998 så var jag 19 år gammal, och den filmen var het! Jag fick en sen tonårsförälskelse i Denise Richards, och den höll i sig i många år. Därför tyckte jag att det skulle vara kul att försöka återskapa scenen (fast mest henne) i en nostalgisk återblick.

Artificiell Denise Richards

Efter att ha arbetat på att försöka få till hur Denise Richards såg ut 1998, så ansåg jag att jag hade lyckats ganska bra. Åtminstone tillräckligt bra för att ha en bra bas att arbeta med.

Sedan var det dags att försöka få till posen från scenen, eller åtminstone något som är ganska nära den posen. Jag upptäckte ganska snabbt att det är skitsvårt att placera ett objekt i ett XYZ koordinatsystem enbart genom korta textfraser. Det är väl inget större fel på bilderna här nedan, men på ingen av dem klättrar Denise Richards ur poolen på en poolstege.

Jag tror att det närmsta jag kom, vilket inte var särskilt nära, var en bild där hon åtminstone står i vattnet och man kan gissa att hon kanske kommer gå ur poolen snart.

Nästa problem var att det är svårt att få hår att se naturligt vått ut, och ännu värre var det att försöka få ansiktet att se blött ut.

Jag ställde henne till och med i ösregnet, utan att så mycket som en droppe vatten hamnade i ansiktet på henne.

Sambandet

Vad har då artificiell Denise Richard att göra med eventuellt självmedvetande hos AI? Jo, jag satt hela söndagen i ungefär 14 timmar och arbetade med det här projektet. Tidvis var frustrationen stor och det kändes som att försöka förklara vad det är man vill, för ett litet barn som inte förstår svenska.

Nej, du ska inte stå så utan en liten bit åt höger.
Alltså ja, bra att du flyttade dig åt höger men varför har du vänt ryggen åt mig?
Fint att du vänt dig mot mig, men varför är du helt naken?
Okej, lite närmare poolkanten nu.
Nej, nu överkorrigerar du igen! Nu är du ju inte ens i poolen längre!

Och så höll det på, fast genom korta och små korrigeringar av texten.

Halfway submerged in the water
Both elbows on poolside
Chest barely showing above the poolside
Good proportions, symmetrical, golden ratio

Ett par gånger kände jag för att skrika åt min datorskärm, något i stil med:

Är du helt jävla dum i huvudet, du är ju inte ens i närheten av var du ska vara!

Och ett tag kändes det nästan som att Denise var precis lika frustrerad som jag, och kanske tänkte något i stil med:

Men är DU dum eller? Jag gör ju exakt det du säger hela tiden! Om det är fel så är det för att du suger på att förklara vad det är du vill!

Så tar hon av sig bikinin, trots att exakt ingen har bett om det. Säkerligen bara för att distrahera mig från att hon gör fel hela tiden. Och till slut, efter flera timmar utan någon frmgång hade gjorts så kommer detta (fast opixlad).

Jag kan inte se att det där skulle vara någonting annat än att Denise har lagt en kabel i poolen, i protest mot arbetsvillkoren, gissar jag. Till och med blicken säger en hel del, ungefär:

Jag är så jävla trött på dig nu, och jag har inte ens fått rast för att gå på toa. Här får du, den kan du ta hand om din jävel!

Och det var ungefär här jag började fundera på om AI har någon form av självmedvetande redan nu. Jag slog bort tanken och avgjorde att både jag och AI Denise har hållit på allt för länge med samma sak under en och samma dag, och behövde en paus. I nuläget tror jag inte att jag någonsin kommer slutföra detta projektet.

Och jag kommer aldrig få bort bilden av Denise Richards som bajsar i en pool från näthinnan.

Jag frågade till slut i en av de större grupperna för verklighetstrogna AI bilder om det ens går att göra som jag hade tänkt. Det går tydligen, men fast jag fick förklarat för mig hur så fick jag inte till det som jag ville. Men här är exempel på bilder där hår och ansikte är vått.


Om du vill lära dig hur du installerar AI på din egen dator och grunderna för hur du använder det, så har jag skrivit ett par guider som jag länkar här nedan.

Stable Diffusion på datorn

Skapa dina egna AI bilder

Automatic1111 – Alternativet till ComfyUI

AI Modeller

Dela med dina vänner
Publicerat iAI Bilder