< Hoppa till innehåll

Bestulen På Över 2000 Kronor

Detta är inte första gången jag blivit bestulen på pengar online, men tidigare har jag ändå haft mig själv att skylla. Åtminstone delvis, närmare bestämt på grund av okunnighet. Denna gången känner jag mig rånad på ett helt annat sätt.


Lite Bakgrund

Jag har hållit på med cryptovalutor i omkring 5-6 år, och till en början var det endast för jag tyckte det verkade en bra investering. Vilket det också var, och fortfarande är om man är försiktig och läser på lite om det man vill handla.

Men för ungefär 4 år sedan råkade jag ut för en investerings scam, och förlorade närmare 60 000 kr i Ethereum. Jag ska inte gå in på de detaljerna nu, för det är för mycket och för krångligt att förklara. Man skulle kunna tro att bränt barn skyr elden och att jag därför höll mig borta från cryptovalutor efter detta.

Istället blev jag mer nyfiken och ville förstå hur investerings scammen var uppbyggd och hur det fungerade. Det ena ledde till det andra och under en period läste jag enormt mycket om crypto som bygger på smarta kontrakt (egentligen mer eller mindre programmerbar digital valuta).


Almost Famous

Jag hade en annan blog en period och skrev också väldigt mycket på Facebook om cryptovalutor. Framför allt skrev jag om sådant jag hade lärt mig och om hur man bör tänka för att undvika att bli lurad i cryptovärlden. Mitt skrivande i ämnet ledde till slut till att Tidningarnas Telegrambyrå (TT) hörde av sig till mig.

Först ville de bara att jag skulle svara på lite frågor som i princip skulle bli en liten notis. Det slutade med ett halvstort reportage som publicerades i ett flertal stora dagstidningar. Bland annat publicerade Borås Tidning, Sydsvenskan, Göteborgsposten och Dagens Nyheter artikeln. Även mindre sajter som Nyheter 24 och Ny Teknik publicerade mina tankar och spekulationer.

Sveriges Radio P4 hörde av sig och bad mig komma in på en intervju, och kallade mig för ”Krypto expert”. Den länken hittar jag tyvärr inte längre. Efter all den exponeringen började även privatpersoner höra av sig. Vissa för att de ville lära sig mer om cryptovalutor, någon för att få min åsikt om någon investering de tänkt göra och andra som hade blivit lurade och hoppades på att jag skulle kunna hjälpa dem.

Detta skriver jag för att du som läser ska förstå att efter jag blev lurad i investerings scammen, så läste jag på ordentligt. När jag nu blev bestulen handlade det helt enkelt inte om okunskap eller tanklöshet.


Hur Jag Blev Bestulen

Inom crypto är Staking ett vanligt sätt att investera på och kort förklarat kan man säga att man låser sina tillgåner under en viss period, och får mycket hög ränta på dem. Senast jag investerade på det här sättet och låste tillgångarna i 1 år fick jag omkring 60% ränta. Det får du ingen annanstans så vitt jag vet. Och detta var heller inte någon bluff, utan efter 1 år fick jag tillbaka mina tillgångar plus 60%.

För någon vecka sedan tänkte jag återigen investera på det sättet, men inte lika länge. I vanliga fall använder jag min Trezor för att förvara cryptovalutor. Det är en offline plånbok och är därför mycket säker till att förvara olika cryptovalutor. Men eftersom jag köpte den billiga varianten när jag köpte min, så kan man inte förvara valuto som bygger på Binance Smart Chain (en blockkedja utvecklad av Binance).

På grund av detta flyttade jag mina Binance Coins till min andra plånbok (MetaMask), vilken finns som en extension till bland annat Google Chrome. Och det var där det hände. Jag satt och väntade på att mina tillgångar skulle dyka upp i min MetaMask, och det tog längre tid än det brukar göra. Faktiskt som kom de inte fram alls. Jag har tidigare skrivit om hur man bäst förvarar cryptovalutor, samt hur man handlar crypto.

Bestulen på 2000 kronor

Det syns kanske inte så tydligt på bilden. Den adress som är understrukna med svart är min, och på bilden till vänster syns hur mitt konto tar emot pengarna klockan 13:35:49. På den högra bilden ser man hur pengarna försvinner från mitt konto klockan 12:35:52. Pengarna hann landa på mitt konto i 3 sekunder innan de försvann.

För dig som inte kan så mycket om cryptovalutor och blockkedjor kommer här en enklare förklaring.

Föreställ dig att du har två mobiltelefoner med olika nummer och swish som är kopplat till två olika bankkonton installerat. Båda kontona tillhör dig och det enklaste sättet att föra över pengar mellan dem är att swisha.

Du swishar 2000 kronor från ena mobilen och normalt plingar det till i den andra telefonen direkt, och pengarna har landat på det andra kontot. Denna gången plingar det inte till och pengarna når inte ditt konto. Om du tittar på dina senaste transaktioner på kontot där pengarna skulle ha hamnat så ser du att det faktiskt kom fram, men i samma ögonblick de registrerades på ditt konto så swishades de vidare till ett annat swish nummer. Om du söker efter numret som pengarna swishades till, så existerar det inte och det finns inget bankkonto registrerat på det swish numret.


Var Tog Pengarna Vägen Då

Kan man inte ringa kundtjänst eller någon och få tillbaka pengarna då? Tänker kanske många. Men nej, tyvärr är det omöjligt. Eller helt omöjligt är det inte, vissa blockchains går att backa transaktioner på. Men det är dyrt och har så pass stora konsekvenser för alla användare att man undviker det.

Till exempel stals Ethereum för 1,5 miljard svenska kronor 2016. Då valde man att skapa en kopia av nätverket där det nya nätverket var Ethereum och stölden aldrig hade skett, medan det äldre nätverket döptes om till Ethereum Classic.

Det vill säga att detta är ingenting som sker för att någon stal 2000 kronor från mig.

Däremot kan man följa alla transaktioner och se var pengarna tar vägen, tyvärr kan man dock inte identifiera vem som äger de olika kontona.

Bestulen

Här ovanför kan man se hur kontot som stal mina pengar gör en överföring på ungefär 31 000 kr till ett annat konto. Följer man transaktionerna några steg till så hittar man följande konto, som har samlat på sig över 25 miljoner kronor. Pengarna verkar främst komma från olika stölder, liknande den jag blev utsatt för.

2000 kronor

Ovanstående konto är dessutom kopplat till ett proxy kontrakt (bild nedan) vilket har samlat på sig ytterligare strax över 180 miljoner kronor.

Bestulen

Sammanlagt handlar det om stölder på över 200 miljoner kronor. Men det handlar inte om en stor stöld, utan tusentals mindre stölder. Vissa på bara några få kronor och andra, som den jag utsattes för, på några tusen kronor. Men det sker automatiskt. Den eller de som ligger bakom har behövt programmera ett antal kontrakt, och fått anvädare att interagera med kontrakten på ett eller annat sätt. Sedan händer ingenting på ett tag, och man märker inte vad som har hänt förrän allt aktiveras och då stjäl kontrakten all inkommande valuta och skickar det vidare genom en rad konton och kontrakt.

Så jävla illa är det!


Och Om Inte Det Var Tillräckligt

Eftersom det inte var tillräckligt illa att jag blev bestulen på över 2000 kronor, så fortsatte eländet.

När jag flyttade för snart ett halvår sedan så köpte jag nästan allt nytt på IKEA. För att det skulle bli enklare så skaffade jag delbetalning och fick en kredit på 15 000 kr. Jag betalade av den krediten på två månader, och när jag gjorde sista inbetalningen så betalade jag in lite extra. Detta för att det skulle täcka eventuell ränta som ännu inte hade lagts på.

Efter att allt, inklusive räntan, var betalt så hade jag ungefär 600 kronor tillgodo på kontot. Jag tänkte givetvis att de betalar tillbaka de pengarna direkt, eller åtminstone inom en snar framtid. Det gjorde de givetvis inte! Så nu när jag blev bestulen så tänkte jag att jag tar ut de 600 kr jag hade kvar på mitt IKEA konto (Ikano banken har kontot).

Jag gick till deras självservice och begärde att pengarna skulle föras över till mitt konto på Nordea. Det gick ett par dagar och helgen kom, på måndagen hade jag ännu inte fått mina pengar så jag ringde till Ikano. Kundtjänst kunde inte se att jag begärt ut mina pengar, och hon ville heller inte ta emot min begäran på telefon. Detta eftersom det enligt henne var ”flera steg för att få ut pengarna, bland annat en kreditupplysning”.

Say what!? De vill alltså ta en kreditupplysning på mig för att betala ut de 600 kr som var mina från början, och som de har behållit utan att fråga mig. På onsdagen ringde jag igen, och då kunde kundtjänst se att ”det var skickat, men ändå inte skickat. Om du förstår vad jag menar?”. Det gjorde jag inte, men killen i kundtjänst lovade att pengarna skulle komma denna veckan.

På torsdagen ringde jag igen, och denna gången fick jag reda på att deras ekonomiavdelning nu hade fått i uppdrag att verifiera att mitt bank konto hos Nordea är mitt. Hon gissade att det kommer ta några bankdagar till innan pengarna finns på mitt konto. Jamen så himla bra då!

Jag behövde ju de pengarna nu (trots att det bara handlar om 600 kr) just eftersom jag blev bestulen på de andra pengarna. En plötslig extra ”utgift” på över 2000 kr känns faktiskt i plånboken. Särskilt om den var helt oplanerad. Så här sitter jag nu, och jag äger 40 kr som jag ska leva på fram till lönen kommer på tisdag nästa vecka. Jag har bröd hemma, och typ två ägg.

Tack så hemskt mycket IKEA och Ikano!


Du kan prenumerera på nyhetsbrev genom att ange din mejladress här nedan, och på så sätt få ett mejl när det finns nya inlägg.

Dela med dina vänner
Publicerat iTech