< Hoppa till innehåll

En Tragisk Historia

Det jag skriver här idag är en tragisk historia som jag helst skulle slippa skriva. Många har den senaste vecka läst åtminstone delar av det jag kommer att ta upp här, och många är med rätta arga. Därför vill jag utifrån information och insyn som jag har i frågan ge ett vidare perspektiv för läsaren.

Den 9 februari får jag ett sms från någon som säger att hon arbetar på Borås Tidning, och undrar om jag kan tänka mig att ställa upp på en intervju. Eftersom de några veckor tidigare kontaktat mig angående ett reportage om dejting i Borås och de då frågat om jag vill ställa upp på ett längre reportage, så var jag säker på att det handlade om just detta.

SMS BT

När de väl ringde så handlade det inte alls om dejting utan de hade frågor om Bitcoin, investeringar i Bitcoin, säkerheten kring krypto samt om bedrägerier inom kryptovärlden. Eftersom jag tidigare varit med i bland annat Borås Tidning när det gäller dessa ämnen, så tyckte jag inte att det var särskilt konstigt.

För ungefär 2 år sedan hörde TT Nyhetsbyrån av sig till mig via Facebook messenger. Någon där hade frågat runt bland svenska krypto entusiaster om de kunde hänvisa till någon som hade lust att prata om krypto och det gigantiska ras i värde som hände i maj 2022.

Det handlade om kapital på runt 45 miljarder USD som gick upp i rök på bara några dagar, men jag ska inte gå in i detalj vad som hände. Den som är intresserad kan hitta en ganska bra sammanfattning på Wikipedia.

Den första artikeln publicerades den 21 juni och den andra publicerades några dagar senare, den 25 juni. Även Sveriges Radion plockade upp artiklarna, och jag intervjuades av P4 Sjuhärad.

Intervjun denna gången var mycket annorlunda, och man frågade ganska lite om krypto och mer om investeringsbedrägerier. Det är inte heller så märkligt kanske, men utan någon kontext så är det svårt att ge några bra svar. Särskilt som det finns så otroligt många olika typer av inveteringsbedrägerier inom krypto.

Något som var märkligt var dock att jag upprepade gånger fick frågor om jag hade samarbetat med en lärare från Borås som hade köpt Bitcoin för flera miljoner. Detta var ingenting jag kände igen, men eftersom jag inte samarbetat med någon alls så var det ganska enkelt att svara nej på den frågan.

Någon vecka senare ser jag att Borås Tidning har publicerat en granskning av en lärare i Borås som säljer sex. Men det var först när den uppföljande granskningen av samma lärare, som denna gång blivit polisanmäld 20 gånger för bedrägerier som jag började känna igen vem personen är.

En tragisk historia - Borås Tidning

Men vi backar tillbaka lite, till juni 2022 strax efter att Borås Tidning publicerade TT’s artiklar där jag intervjuas om krypto.


”Boråsläraren”

Uppmärksamheten ledde till att ett flertal personer hörde av sig och undrade om jag kunde hjälpa dem på olika sätt. Flera var pensionärer som blivit lurade att ”investera” stora delar av sina pensionsbesparingar i Bitcoin, genom något som med största sannolikhet var ett blufföretag.

Av alla som hörde av sig var det en person som stod ut. Detta var en kvinna i 35-års åldern som ville ses eftersom hon ville lära sig om krypto och om att investera i Bitcoin. Jag gick med på att träffa henne, och vi sågs på en restaurang i Borås i slutet av juni 2022.

Vi träffades under ett par timmar och hon ställde en del frågor om Bitcoin, vad det var, hur det fungerar och hur investeringar i Bitcoin görs samt hur jag tänkte kring utvecklingen av priset på Bitcoin framöver.

Som jag minns det så förklarade jag mest i generella termer, men jag vet att jag ett antal gånger tryckte på hur viktigt det är att inte överlåta investerandet till någon annan. Har man en större summa i krypto så är det okej att förvara en mindre del av det i någon av de större och betrodda handelsplatserna för krypto, till exempel Binance eller BitPanda.

Större tillgångar bör alltid förvaras i en cold wallet, som exempelvis Trezor eller Ledger för att tillgångarna ska vara så säkra som möjligt.

Jag minns att jag tyckte kvinnan var lite märklig och ställde frågor som jag tyckte var konstiga, som till exempel att hon frågade om man kan lita på företag och andra som säger sig investera åt en. Flera gånger svarade jag att man absolut inte ska lita på någon, eftersom det finns så frukstansvärt många bedrägerier inom krypto.

Hon berättade att hon hade någon som hjälpte henne med investeringar, och jag rådde henne att omedelbart begära att få tillgång till sina Bitcoin och sedan själv förvara dem. Vid den tidpunkten kunde jag inte ha anat mig till att det redan var alldeles för sent med goda råd om hur man bör hantera sina krypto.


Fortsatt kontakt

De kommande 1,5 åren kontaktade den 35-åriga kvinnan mig. I början handlade det mest om frågor som: var kan man köpa Bitcoin? och hur kan man köpa Bicoin utan att registrera sig?

Vissa gånger verkade hon ha väldigt bråttom, och måste kunna handla Bitcoin NU. Just brådskan och att det verkade vara viktigt att hon inte skulle behöva registrera sig med namn för att handla gjorde att jag började bli misstänksam. När hon frågade mig om hon kunde swisha mig 50 000 kr och om jag kunde handla Bitcoin för dem åt henne, så ökade min misstänksamhet.

När hon bad mig att prata med släktingar till en av hennes vänner, och ljuga för dem för att hon och hennes vän skulle få låna 200 000 kr av dem så var jag helt säker på att något var väldigt fel.

En sen kväll när hon hade hört av sig för att hon ville ha hjälp med något (jag minns inte exakt vad det handlade om den gången, men tror hon ville låna pengar) så konfronterade jag henne. Jag sa att jag tyckte att det var märkligt att hon hör av sig nästan mitt i natten ibland och verkar deperat över att få tag på Bitcoin. Jag förklarade för henne att beteendet är misstänkt och om hon vill ha min hjälp behöver hon berätta för mig vad det är som händer.

Hon blev arg och sa något i stil med Jag får väl ringa vilka tider jag vill! på vilket jag svarade att visst får hon det, men då får hon också stå ut med att jag tycker hela situationen är misstänkt.

Efter den gången hörde hon av sig mycket mer sällan. Jag fick väl ett par sms då och då med frågan om jag kunde swisha 5000 kr och liknande. Någon gång ville hon att jag skulle hjälpa henne att städa ett ställe genom hennes företag, utan ersättning förstås. En annan gång ville hon att jag skulle investera 50 000 kr i hennes företag. Jag sa nej till båda erbjudandena.

Senaste gången hon hörde av sig var i slutet av 2023, och ville då ha hjälp med att hämta en soffa i Jönköping.

Efter den gången skrev jag tillbaka till henne och var väldigt tydlig med att vi inte känner varandra. Vi är inte vänner, och har bara träffats 1 gång i ett par timmar. Jag sa att de märkliga tjänster hon ber mig om i tid och otid är sånt man kanske ber sin familj eller närmsta vänner om, och jag är varken eller. Efter det har jag inte hört från henne mer.


En tragisk utveckling

Efter att ha läst Borås Tidnings granskning har jag förstått att den 35-åriga kvinnan har lurat mängder av människor på pengar, och att det hela började i maj 2021. Alltså ungefär 1 år före jag hörde från henne för första gången. Kvinnan ska ha öppnat ett investeringskonto i en bank på Cypern, och enligt uppgift skrivit på följande kontrakt.

Med största sannolikhet har det inte funnits något hon hade kunnat göra för att få tillgång till de pengar hon ”investerat” hos dem. Det hela är en bluff från början till slut. Hon har blivit grundligt lurad och har inte viljat inse att hon har blivit lurad och aldrig kommer få se några pengar. Det finns en hel del psykologisk forskning kring denna typ av beteende, exempelvis The sunk cost fallacy.

Eftersom hon inte kan förmå sig att erkänna för sig själv att hon blivit lurad, så måste hon tro på att hon kan få tillbaka sina pengar inklusive en mycket hög avkastning. När pengarna och avkastningen väl kommer, så kan hon lätt betala av de skulder hon har skaffat sig. Men det innebär också enligt punkt 2 i kontraktet hon skrivit på att hon måste föra över 30 000 kr i månaden, något som få personer kan göra med en lärarlön.

För att få tag på dessa pengar och kunna upprätthålla sin tro på att hon kommer få tillbaka sina pengar med avkastning och att allt då kommer att lösa sig, så lånar hon pengar av familj och vänner. När de inte längre är beredda att låna ut pengar, så försöker hon låna pengar av främlingar (som exempelvis mig). När det inte heller längre är möjligt så övergår det till rena bedrägerier, där hon exempelvis försöker sälja en leasad bil eller sälja andra saker mot handpenning och behålla handpenningen utan att ge köparen någon vara.

Men det lär vara svårt att få ihop 30 000 kr i månaden enbart genom mindre bedrägerier, och till slut hittar hon ingen annan väg ut än att börja sälja sin kropp. För 3000 kr för en timme kan hon få ihop de 30 000 kr som behövs på 10 träffar i månaden.


Slutsats

Självklart är det hon gjort fel, och de hon har lurat är med rätta förbannade på henne. Det är fullt förståeligt. Jag har själv råkat ut för bedrägerier och det är fruktansvärt på alla sätt. Jag försvarar därför inte det hon har gjort, men vill lyfta att hon själv också är offer i allt detta. Hon har inte lurat människor och använt pengarna till att festa, shoppa och resa, utan för att hon helt och hållet trott på investeringsbluffen hon blivit utsatt för.

Hon har med största sannolikhet haft för avsikt att betala tillbaka varende öre hon lånat, så snart hon får tillbaka sin investering och avskastningen på den.

Jag har som sagt inte talat med henne på ett tag, och inte sedan jag förstod vad som faktiskt har hänt. Men jag tycker synd om henne. Om det inte redan har skett så kommer hon strax förstå att hennes investering och avkastningen på den är borta för alltid, och att hon inte kommer att få en krona av den.

Ungefär samtidigt kommer det gå upp för henne att hon har lånat och lurat sig till pengar från mängder av människor, och aldrig kommer kunna betala tillbaka de pengarna. Hennes förtroende är förbrukat hos alla hon känner. Hon har sålt sin kropp för 3000 kronor i timmen, och själv inte fått behålla en krona av de pengarna utan de pengarna har gått direkt till de som har lurat henne.

Allt hon har gjort under de här åren, har varit för ingenting alls. Nu är det även allmänt känt att hon sålt sin kropp, och hon är därför avstängd från sitt arbete som lärare, och det är inte helt otroligt att hon även kommer att förlora sitt arbete. Hon måste nu, eller mycket snart, känna sig som den ensammaste människan i världen.

När hon når den fulla insikten om konsekvenserna av vad hon har gjort, och att hon inte kommer att få ett öre för det når henne, så hoppas jag att hon är en mycket stark människa. För är hon inte övermänsligt stark i detta, så är jag övertygad om att hon kommer att avsluta sitt liv. Och även om jag förstår att de hon lurat är arga och att hon behöver straffas för den skada hon tillfogat andra, så finns inget högre straff än vad som kommer med insikten att allt hon gjort var för inget.

Och jag tycker inte att hon förtjänar att dö.

Dela med dina vänner
Publicerat iPersonligtSamhälle