< Hoppa till innehåll

Etiskt Genererade AI Bilder

Det som är mest utmanande (även etiskt), men och något av det roligaste, med att arbeta med AI är att generera bilder av redan existerande människor. Tyvärr är det också just den delen som kan missbrukas allra värst när det kommer till AI. Ny Teknik har bland annat skrivit om hur fejkade nakenbilder av elever sprids på vissa skolor. Nu när vi har hamnat här, så tror jag personligen att vi kommer att få lära oss att leva med detta. Detta är, så att säga. inte en katt som vi kan stoppa ner i säcken igen.

Vi kan skapa nya lagar och regleringar i ämnet, men tekniken finns där och den är lättillgänglig.

Kringgå utmaningen genom etiskt skapade AI bilder

För några dagar sedan återstartade jag ett gammalt Instagramkonto i syfte att skapa bilder av riktiga människor. Eftersom jag raderade det som fanns på kontot och startade helt på nytt så har jag ännu inte hunnit avbilda fler än 4 personer, men tanken är att det ska bli många fler.

För att få fram 8-15 bilder som jag är nöjd med, så behöver jag oftast skapa hundratals bilder. Under detta skapande händer det att vissa bilder blir både topless och helt nakna, även om jag gör vad jag kan för att undvika det. Så varför är det mer etiskt när jag gör det än när någon annan gör det? Det är väldigt enkelt egentligen.

Jag ber om lov.

Någon gång har jag bett om lov innan jag börjar arbeta, men de flesta gånger så vill jag först påbörja arbetet och kunna visa vilken typ av bilder det är jag skapar när jag ber om lov att få dela dem. Ingen jag har frågat har ännu sagt nej, de flesta har dock sagt att de inte vill att jag skapar snuskiga bilder. Det är ett fullständigt rimligt krav, och något som jag inte skulle göra även om de inte hade bett mig att hålla det på en anständig nivå.

Jag sparar heller inte en massa bilder som har råkat bli oanständiga, av flera anledningar. Om någon utomstående skulle komma åt mitt bildbibliotek och det innehåller AI genererade nakenbilder på personer jag arbetat med, så skulle jag skämmas ihjäl om de började spridas. Dessutom består typ halva internet av nakenbilder på människor som självmant lagt ut bilderna, om man nu är intresserad av att titta på nakna människor.

När mitt arbete är klart och jag fått klartecken att dela bilderna på Instagram så laddar jag upp allt arbetsmaterial på en server och ger personen som varit modell tillgång till dem. De har då möjlighet att gå igenom materialet och eventuellt spara de bilder de själva vill ha. Då finns även möjligheten för dem själva att spara ner de bilder som är för nakna för att lägga ut på sociala medier, om de vill.

Sedan raderar jag alla bilder utom de som jag lagt ut på Instagramkontot. De vill jag spara som backup utifall något skulle hända med mitt konto, till exempel att någon obehörig får tillgång till det. Att skapa ~ 10 bilder som jag är nöjd med tar ungefär 15-20 timmar, och jag vill därför inte riskera att de går förlorade.

Exempel på några bilder som jag skapat, fler finns på min Instagram.

Skapar jag bara bilder av kvinnor?

Nej, det är inte tanken och hittills har det bara blivit så. Anledningen, tror jag, är att kvinnor är objektivt vackrare än män (för mig som heterosexuell man i alla fall). Det gör att det är lättare att få idéer i skapandeprocessen, men också att det är lättare att bli nöjd med det man skapat.

Det är lite svårare både att skriva till en man som man inte känner och be om lov att få skapa bilder av honom att dela på sociala medier, och att tänka för sig själv ”Fan vad snygg han blev, de här bilderna är jag nöjd med!”. Men detär säkerligen en vanesak och något jag vänjer mig vi med tiden.

Dela med dina vänner
Publicerat iAI BilderTech