Hoppa till innehåll

Förstatligandet av LSS

Vad innebär ett förstatligande av LSS, och hur påverkar det dig som har eller ansöker om personlig assistans? Den 1 mars 2023 publicerades Ett statligt huvudmanskap för personlig assistans, SOU 2023:9 på regeringens hemsida. Utredningen är på över 400 sidor och är ingenting som den genomsnittliga personen läser igenom, detta inkluderar även mig. Men jag kan berätta i generella drag vad det innebär och vad mina personliga åsikter är i frågan.


Övergripande om förstatligandet av LSS

Idag är det kommunerna som står för kostnaden för de första 20 timmarna assistans per vecka, och innebär att de flesta som söker för första gången gör det hos kommunen. Ungefär 89% av alla som har någon form av ersättning inom LSS får det genom kommunen. Det är även stor skillnad mellan kommunerna, efterom de har olika stora budgetar. Även fast kommunerna enligt lag är skyldiga att bistå med LSS för den som har rätt till det, så är det inte alltid glasklart vem som faktiskt har rätt till LSS och i vilken utsträckning. Detta skulle i längden kunna innebära att en person anses vara berättigad till personlig assistent i en kommun, medan en annan gör en annan bedömning.

Ett förstatligande av LSS innebär att Försäkringskassan helt tar över ansvaret från kommunerna. Kommunerna behöver då inte stå för de 20 första timmar assistans per vecka, och det blir heller inte kommunerna som tar emot ansökningar och utreder om en person har rätt till assistans eller inte. Försäkringskassan utreder vem som har rätt till assistans och i vilken utsträckning samt står för hela kostnaden.

Systemet kommer därför att bli mer rättvist, eftersom alla som söker kommer att få samma förutsättningar oavsett om de bor i en fattig eller rik kommun.

Jag tror även att det i längden kommer innebära mindre administration. Nu fungerar det som så att Försäkringskassan i många fall betalar ut ersättning för att sedan fakturera kommunen för en del av ersättningen. I de fall där kommunen även är anordnaren så blir det extra dumt.

Förstatligandet av LSS cirkus

Exempel

För att göra exemplet så enkelt som möjligt så låtsas vi att en månad har exakt 4 veckor.

Person A har rätt till i genomsnitt 40 timmar assistans i veckan och har kommunen som anordnare. Kommunen anställer då personliga assistenter som arbetar hos Person A i sammanlagt 40 timmar per vecka. Kommunen kommer då att fakturera Försäkringskassan med 160 timmar för denna månaden (40 timmar per vecka i 4 veckor). Försäkringskassan kommer att betala ut ersättning för 160 timmar till kommunen, och så långt är allt väl.

Men kommunen ska ju stå för de kostnaden för de 20 första assistanstimmarna per vecka, och i det här steget har de än så länge inte stått för kostnaden för några timmar alls. Därför kommer Försäkringskassan i sin tur att fakturera kommunen för 80 timmar (20 timmar per vecka i 4 veckor).

Av anledningar som jag inte förstår, kan inte Försäkringskassan dra av de 80 timmarna på den fakturan kommunen skickar från början. Pengarna måste betalas ut, för att sedan betalas tillbaka igen.

Denna faktureringscirkus kommer försvinna när LSS blir förstatligat.


Men hur kommer det påverka MIN assistans?

Du som redan har assistans när allt detta införs kommer att fortsätta ha den på samma sätt, om du vill. Har du till exempel en kommun som anställer assistenter som arbetar hos dig, och är nöjd med det, så kan du fortsätta att ha det likadant. Har du ett privat assistansbolag som du är nöjd med, så kan du fortsätta att anlita dem.

Om allt går som det är tänkt, så kommer du som har assistans idag inte ens märka att LSS blivit förstatligat. Den stora skillnaden blir för dem som söker assistans efter förstatligandet. Sedan hoppas jag även att det kommer bli enklare för assistansanordnare (både privata och kommuner) att sätta sig in i de regler som gäller mellan dem och Försäkringskassan.

Hittills ser jag bara positivt på att LSS ska förstatligas, och önskar bara att det skulle gå lite fortare. När införs då detta, undrar du kanske?

Tanken är att detta ska börja gälla den 1 januari 2026, och att Försäkringskassan då successivt ska börja ta över kommunernas roll.


Läs mer om mitt arbete på Försäkringskassan här

Publicerat iFörsäkringskassan

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.