< Skip to content

Förvaring av Bitcoin och Andra Cryptovalutor

För några veckor sedan träffade jag en person som aldrig hade hört talas om Bitcoin. Alltså inte att hon inte visste hur Bitcoin fungerar (det är ändå ganska avancerat), utan hon hade aldrig ens hört ordet Bitcoin. Mötet fick mig att minnas en annan vän som tidigare har bett mig att skriva en svensk guide om hur man köper och säljer cryptovalutor. Detta är första delen av två och förklarar olika sätt att förvara sina cryptovalutor. I den andra delen kan du läsa om hur och var man köper crypto.


Vad är en cryptoplånbok, och måste jag ha en?

En cryptoplånbok är en digital plånbok som tilltåter dig att förvara, skicka och ta emot cryptovalutor. Cryptoplånböcker är designade för säkerhet och är krypterade för att skydda dina privata nycklar. Systemet med privata och offentliga nycklar gör att cryptoplånböcker inte bara är säkra utan att du kan komma åt din plånbok var du än befinner dig, så länge du har tillgång till din privata nyckel. Det gör även så att du inte kan komma åt din plånbok och dina tillgångar om du skulle tappa bort din privata nyckel.

Om du har en lösenordsskyddad plånbok, så finns det heller inget sätt att återställa lösenordet. Något som Stefan Thomas från San Fransisco är plågsamt medveten om. Han är ägare till 7002 Bitcoin till ett värde av lite drygt 2 miljarder svenska kronor. Men han kommer inte åt dem eftersom han inte minns sitt lösenord!

Det finns en rad olika typer av cryptoplånböcker, och de har olika fördelar och nackdelar.

Software Wallets

Dessa typer av plånböcker kommer som ett program som installeras på din dator. De är för det mesta gratis att använda och enkla att installera och förstå.

Bitcoin cryptovaluta exodus
Exodus är ett populärt exempel på software wallet

Hardware Wallets

Det här är fysiska plånböcker, och de kopplas normalt till din dator via USB. De erbjuder högre säkerhet, särskilt om man endast ansluter dem till datorn just när man behöver använda dem.

Bitcoin cryptovaluta hardware wallet
Trezor, Ledger och KeepKey är de vanligaste på marknaden.

OBS
Köp aldrig någonsin en begagnad Hardware Wallet. Den förra ägaren kan enkelt få tillgång till dina crypto.

Pappersplånbok

Dessa är i princip en utskrift av din privata nyckel och crypto adress. Om man förvarar den på ett säkert ställe så är denna plånbok mycket säker. Nackdelen är att den är av papper och därför lätt kan tappas bort eller bli förstörd. Du behöver dessutom någon annan typ av plånbok för att komma åt dina tillgångar.

Paperwallet för bitcoin ethereum cryptovaluta

Plånbok som webbläsartillägg

Det finns en rad olika plånböcker som webbläsartillägg, av vilka Metamask troligen är den vanligaste. Med dessa plånböcker är det enkelt att komma åt dina tillgångar, och du har ensam tillgång till din privata nyckel. Du behöver dock spara din privata nyckel på ett säkert sätt, om du någon gång behöver byta dator till exempel. Denna typ av plånbok kan du dessutom ansluta till olika webbsidor som erbjuder olika cryptorelaterade tjänster.

Metamask cryptovaluta

Handelsplatser för crypto

I pricip alla handelsplatser för cryptovalutor som till exempel Binance, crypto.com och Bitpanda erbjuder även förvaring av cryptovaluto på sina sidor.

Är det säkert att förvara sina tillgångar på handelsplatser för cryptovalutor? Många har kanske läst om handelplatsen FTX som försvindlade närmare 90 miljarder kronor från sina kunder, och tänker att det är mycket osäkert att förvara sina tillgångar på en handelsplats.

FTX scam

Det finns förstås alltid en liten risk när man överlåter åt tredje part att förvara ens tillgångar. Jag skulle dock säga att de tre som jag nämnt tidigare, Binance, crypto.com och Bitpanda är tillräckligt säkra för den som vill prova på crypto. Om man planerar att köpa och förvara crypto för en större summa pengar, så finns det inga säkrare och bättre alternativ än Hardware Wallets.

Hitta fler av mina Tech artiklar här


Du kan prenumerera på nyhetsbrev genom att ange din mejladress här nedan, och på så sätt få ett mejl när det finns nya inlägg.

Dela med dina vänner
Published inTech