Tidigare har jag skrivit om olika sätt att förvara dina Bitcoin eller andra cryptovalutor, och i denna artikeln kommer jag förklara var och hur du kan köpa cryptovalutor.
Först och främst så vill jag svara på den frågan som jag oftast får av människor som inte vet så mycket om cryptovalutor. Kan man handla med cryptovalutor, och i så fall var någonstans?
Ja, du kan handla med de flesta cryptovalutor. Det absolut smidigaste sättet att använda cryptovalutor som betalmedel är att registrera ett konto på Binance eller ladda ner crypto.com appen. Båda dessa (och säkert fler) ger dig möjligheten att koppla ett VISA kort till din cryptoplånbok. Du betalar som vanligt med VISA kortet, och får även bonus på de köp du gör.

Det finns även en rad svenska webbutiker som accepterar betalning i cryptovalutor, och då framför allt i Bitcoin.
Hinder du kan stöta på när du ska köpa cryptovalutor
Svenska banker verkligen hatar cryptovalutor, och vissa banker går till och med så långt att de stänger ner konton som handlar med crypto. Detta är något som även jag har råkat ut för. Jag hade från början Swedbank och det gick bra att köpa crypto ett tag. Egetligen gick det bra fram tills dess att de ville veta vilka inkomster jag har och om jag planerar att föra över pengar till och från utländska konton.
Dumt nog svarade jag att jag investerar i cryptovalutor, och att jag kommer föra över pengar både till och från mitt utländska konto. Banken varnade mig från att fortsätta att handla med crypto samtidigt som de stängde av mitt Swish som var kopplat till kontot. Om de kom på att jag handlade med cryptovalutor igen så skulle de stänga av mitt konto helt och hållet.
Jag bytte till ICA banken, och hos dem tog det inte lång tid innan jag fick hotfulla varningsmeddelanden angående mina cryptoinvesteringar. Det resulterade i att jag bytte bank igen. Nu har jag Nordea och har ännu inte haft de problem jag hade med de andra bankerna.
En workaround som hittills har fungerat om man har problem med sin bank är att skaffa Revolut. Sedan kan man använda det VISA kort man får genom Revolut för att handla crypto med. Detta fungerar dock inte överallt, men det har fungerat på crypto.com.
Bitpanda

Bitpanda startades 2014 i Wien och är enligt min åsikt mycket enkelt att använda, mycket på grund av deras intuitiva gränssnitt. De har även en egen crytovaluta – Bitpanda EcoSystem Token (BEST)
När man har registrerat ett konto på Bitpanda behöver man först verifiera sin epost, och senare även sin identitet. Precis som banker behöver seriösa handelsplatser för crypto genomföra KYC (Know your customer) i enlighet med penningtvättlagen, När detta är gjort är ditt konto redo för att handla med crypto.
Längst upp på websidan står det ”Deposit”, och när du klickat på den så visas en lista över valutor. Välj den valutan du vill sätta in på ditt konto, för att sedan få olika alternativ för hur du kan sätta in pengarna.

Välj det alternativ du föredrar för att sätta in pengarna. Om ett av alternativen inte fungerar, så är det bara att prova ett annat. Beroende på vilket alternativ du väljer så syns pengarna på ditt konto från några minuter till efter några dagar.
När insättningen är genomförd kan du se pengarna på kontot.

Köpa cryptovaluta på Bitpanda
Du har nu två olika alternativ för att köpa cryptovaluta. Du kan antingen klicka på ”Prices” och få en lista på olika cryptovalutor du kan köpa, eller klicka på ”Trade” och sedan ”Buy” för att visa samma lista.

Personligen gillar jag Litecoin (LTC), så det är vad jag tänker handla. Du kan antingen scrolla i listan eller använda sökfunktionen för att hitta den cryptovaluta du vill köpa.

Välj hur mycket du vill handla för och acceptera villkoren för att slutföra köpet. Du äger nu Litecoin (LTC) eller vilken cryptovaluta du nu valde att köpa. Nu kan du gå till din cryptoplånbok och sälja, byta eller skicka dina crypto.

Binance

Binance startade 2017 och är en av de största handelsplatserna i världen för cryptovalutor, och har en genomsnittlig daglig handelsvolym på cirka 20 miljarder svenska kronor. Även Binance har en egen valuta (BNB) som finns tillgänglig på två olika blockkedjor, BNB Beacon Chain och BNB Smart Chain.
När du registrerat ett konto hos Binance behöver du precis som med Bitpanda verifiera din epost och identitet. Återigen på grund av KYC (Know your customer och penningtvättlagen.
Uppe i högra hörnet på webbsidan hittar du din plånbok, och här ska du välja ”Fiat and spot wallet” från menyn.

När du har öppnat din plånbok (Fiat and spot wallet) kan du klicka på ”deposit” bredvid den valuta som du vill sätta in.

En ny sida kommer att öppnas och du får några olika alternativ för att sätta in pengar.

Välj den metod du vill använda för att sätta in pengarna. Beroende på vilket alternativ du valt kommer pengarna synas på kontot från några minuter till några dagar. När insättningen är klar kommer pengarna synas i din plånbok (Fiat and spot wallet).
Köpa cryptovaluta på Binance
På Binance finns det like olika sätt att handla cryptovaluta på. Genom att välja ”Trade” bredvid din insatta valuta får du upp ett begränsat urval cryptovalutor att köpa.

Om du istället klickar på ”Markets” längst upp på webbsidan så visas en lista med alla cryptovalutor som finns tillgängliga.

Jag vill köpa lite BNB, så jag letar upp BNB i listan och klickar på ”Trade” i högra kolumnen.

Ett nytt fönster kommer att öppnas. Men det förvalda handelsparet kommer att vara BUSD/BNB, och det är EUR/BNB som vi vill använda oss av.

För att ändra detta väljer du från listan till höger (eller använder sökfunktionen).

Jag tycker att marknadspriset är helt okej just nu, och väljer därör att handla till just marknadspris. När du har valt ”Market” väljer du hur mycket pengar du vill spendera på att köpa BNB, och sedan klickar du på ”Buy”.

När transaktionen är klar kan du se dina tillgångar i din ”Fiat and spot wallet”.

Slutord
I den här artikeln har jag förklarat hur man köper cryptovaluta med vanliga FIAT pengar. I mina exempel har jag använt Bitpanda och Binance, men det fungerar i princip likadant oavsett vilken handelsplats du väljer. Jag har valt att köpa Litecoin (LTC) och BNB, men det fungerar likadant om du vill köpa annan cryptovaluta. Det går även bra att köpa en cryptovaluta och betala med en annan cryptovaluta.
Det finns risker med crypto, som jag nämnt tidigare. Men risken är ganska liten om du använder välrenommerade handelsplatser som Bitpanda, Binance och crypto.com.
En annan risk (eller möjlighet, beroende på hur man ser på det) med cryptovalutor är deras volatility. Kortfattat betyder det att de kan gå upp och ner i värde ganska mycket, och ganska snabbt.
Bli först att kommentera