< Hoppa till innehåll

Skapa Med AI

Att skapa med AI kan vara allt från lätt och kul till komplicerat och frustrerande. Många har nog laddat ner någon AI app för att till exempel se hur man skulle se ut som gammal (eller ung) eller som det andra könet. Det finns även många webbsidor som tillåter att man skapar enkla och ganska enformigt begränsade AI bilder av sig själv. Det är självklart inget fel med detta, och tycker man att det är kul så är det heller inget att skämmas över.

Däremot missar man otroligt mycket genom att använda dessa webbsidor just eftersom de är så begränsade. Den senaste veckan har det fullständigt exploderat i sociala medier med en webbsida (eller Facebook app) som säger sig visa hur du skulle se ut som viking. Jag vill generellt avråda från att använda några appar alls som finns på Facebook, eftersom du genom att använda dem även ger dem tillgång till all möjlig information. Allt från vilka vänner du har, dina bilder, vilka sidor du gillar till vilka platser du besökt.

Dessutom är de rent objektivt ganska kassa. När man ser på alla som delat hur de skulle se ut som vikingar så är alla bilderna i princip samma bild och man har bara gjort en ganska kass Faceswap. Jag kan förstå att det är lite lockande, men det är ingen skillnad från alla tusentals Facebook appar som visar ditt drömhus eller hur ditt kommande år kommer att se ut. Alla som använder appen får i princip samma drömhus och att samma saker kommer hända under året, och du ger i gengäld apparnas utvecklare full tillgång till din information på Facebook.

Jag har förstås fullständig förståelse för att de flesta varken har mitt intresse för AI eller möjligheten att lägga lika mycket tid på det som jag gör. Men det finns bättre sidor där man kan testa att skapa roliga bilder med AI, utan att för den delen ge upp all sin privata information. En sida som jag rekommenderar är CivitAI, det är gratis att registrera sig och man kan skapa 10 bilder per dygn helt gratis. Den betalda versionen ger fler bilder per dygn och även mer avancerade verktyg.

Fördelarna är många, till exempel behöver du inga förkunskaper och slipper att betala med din privata information. Dessutom har de en kunskapsdatabas på sin wiki-sida samt en utbildningssektion för den som vill lära sig mer om att skapa med AI.

All information i kunskapsdatabasen och i utbildningssektionen är 100% gratis för den kunskapstörstiga. Den enda kostnaden som finns är om du väljer ett premium konto i syfte att få skapa fler och mer avancerade bilder.

Skapa med open source AI

Jag använder AI med öppen källkod, som konstant utvecklas av användarna själva, i mitt skapande. Det jag använder är baserat på Stable Diffusion och körs i ett webbgränssnitt som heter Automatic1111. Väljer man att gå denna vägen så kan man skapa hur många bilder man vill, och använda vilka avancerade verktyg man vill. Det kräver dock att man har en stationär dator med viss kapacitet samt en del förkunskaper och mycket tålamod.

Jag har skapat en video för att ge en fingervisning om hur min skapandeprocess ser ut i Automatic1111. Videon för att skapa en bild som jag var någorlunda nöjd med (det finns fortfarande förbättringar som behöver göras) blev 1 timma lång. Jag har därför snabbat upp uppspelningen under vissa sektioner av videon, och slutreslutatet är en 27 minuter video.

För de bilder som jag delar på min Instagram räknar jag att det i snitt tar cirka 15 timmar att skapa 10-15 bilder som jag är nöjd med. Jag förstår som sagt att de flesta varken har tiden eller intresset för att köra AI med öppen källkod, men jag önskar att människor slutar att använda Facebook appar och hellre då går till CivitAI för att skapa sina bilder.

Dela med dina vänner
Publicerat iAI BilderTech