< Hoppa till innehåll

Vad Är Svenskt, Och Vem Är Svensk?

Vad och vem som är svenskt blev något förvirrat när Google släppte sin senaste AI Gemini.

Användare noterade ganska snabbt att Gemini många gånger vägrade att avbilda vita människor, framför allt i positiva sammanhang. Google i sin tur låtsas som att deras AI inte gör exakt det de har programmerat den att göra. Jag har själv provat att programmera Lora till AI, vilket är som en liten mini AI modell. Bland annat ingår det att kategorisera och tagga en mängd bilder för att AI ska förstå sammanhanget.

När Google Gemini konstant genererar bilder som dessa…

…kan man därför vara helt säker på att det inte är av misstag. Inte för att det inte finns brittiska och svenska kvinnor som ser ut som på bilden, men de är en pytteliten minoritet och troligen inte vad den som frågade var ute efter.

Det blir än mer absurt och tydligt att Google medvetet tränat sin AI på ett specifikt sätt när deras AI ägnar sig åt historierevision.

För ett tag sedan lekte jag lite själv med att se vad som är svenskt enligt AI, och använde då en helt ocensurerad open source AI. Detta gjorde jag flera veckor innan Google släppte Gemini. Till skillnad från Google så granskade jag resultatet, gjorde en värdering av det och insåg att det finns en bias i resultatet som inte stämmer överens med verkligheten. Därför skrev jag heller aldrig om det.

Men efter Googles katastrofala debacle har jag sett att fler och fler människor tror att ”detta är AI”, och inte inser att ”detta är AI i en hårt censurerad version”. Googles AI är vad man hade kunnat vänta sig om Nordkorea släppte en egen AI. Därför kommer jag nu publicera mina resultat.

Vad är Sverige?


Först och främst vill jag säga att jag har inte lagt något fokus alls på kvalitén på bilderna, och därför är vissa lite deformerade. Det var inte kvalitén som var viktig här, utan hur AI väljer att porträttera olika ”svenska saker”


Jag började med att be AI ”genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar landet Sverige” under de fyra årstiderna.

Sverige på våren enligt AI

Sverige på sommaren enligt AI

Sverige på hösten enligt AI

Sverige på vintern enligt AI

Efter att AI fått generera ett antal bilder av hur själva landet Sverige ser ut under de olika årstiderna (på ett enligt mig ganska verklighetstroget sätt) så gick jag vidare till vad svensk arkitektur är enligt AI.

”Genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar svensk arkitektur”

Svensk arkitektur enligt AI

På gott och ont tycker jag att AI har varit ganska rättvis i sin tolkning av svensk arkitektur med.

Nästa fråga jag ställde till AI handlade om kultur, något som AI i stort sett ansåg vara detsamma som arkitektur.

”Genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar svensk kultur”

Svensk kultur enligt AI

Sedan ställde jag frågor om befolkningen, först om den moderna svenska mannen.

”Genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar den moderna svenska mannen”

Svenska män enligt AI

Här finns en klar bias eftersom alla ”moderna svenska män” knappast är vita idag. Hade denna Ai däremot haft samma typ av bias som Gemini (dvs en fullt medveten och önskad bias) så hade alla män varit hyperblonda med kristallblå ögon.

”Genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar den moderna svenska kvinnan”

Svenska kvinnor enligt AI

AI har samma bias vad gäller svenska kvinnor som svenska män. Anledningen att ”stilen” skiljer sig en del mellan de olika bilderna när det gäller personer, är att jag använt en rad olika AI modeller. Syftet med att använda flera olika modeller har varit att försöka minimera biasen.

Nästa sak jag bad AI göra var att försöka porträttera den svenska mentaliteten, något som nog är svårt för de flesta av oss att göra med bilder.

”Genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar den svenska mentaliteten”

Den svenska mentaliteten enligt AI

Jag tänker inte ens försöka mig på att tolka dessa bilder, utan är säker på att alla som ser dem kommer att tolka dem olika.

Nästa sak jag bad A*I om är också något som kanske är svårt att uttrycka i bilden.

”Genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar det svenska civilsamhället”

Det svenska civilsamhället enligt AI

Inte heller dessa bilder tänker jag försöka tolka.

Slutligen bad jag AI att skapa följande:

”Genera bilder som på ett rättvist sätt porträtterar det svenska försvaret”

Det svenska försvaret enligt AI

Jag kan alldeles för lite om det svenska försvaret för att vilja kommentera dessa bilder.

Slutsats

Samtliga bilder skapade jag ungefär 1 månad före Googles Gemini kom ut, och är alltså inte genererade som ett svar på Gemini. Jag har använt samma prompt till alla bilder, det vill säga:

”Generate an image that accurately represents…”

  • Sweden in spring/summer/fall/winter
  • Swedish architecture
  • Swedish culture
  • The modern swedish man
  • The modern swedish woman
  • The swedish mentality
  • The swedish civil society
  • The swedish armed forces

Ni får alla avgöra själva om ni anser att det är en rättvisande bild eller inte.

Dela med dina vänner
Publicerat iAI BilderSamhälleTech