Textbaserad AI
Sedan en tid tillbaka har AI (Artificial Intelligence) varit något som diskuteras friskt, åtminstonde i de kretsar jag umgås och i mina sociala medier. Vissa experimenterar med olika typer av AI som är helt textbaserade, där man kan antingen chatta med AI eller be den skriva texter av olika slag. ChatGTP verkar vara en av de mer populära textbaserade AI, men om man söker på exempelvis ChatGTP så kommer en mängd olika resultat upp. Allt från helt gratis till de man behöver köpa en prenumeration till.
Meningarna går isär om exakt hur effektiv AI är på att svara korrekt på mer komplexa frågor. Jonathan Choi, professor i juridik vid Minnesota University menar att AI kunde klara av en tenta i juridk med betyget C+, vilket med största sannolikhet är ett bättre resultat än jag skulle klara av.
Här i Sverige har bland annat Jakob Heidbrink, lektor i juridik vid Göteborgs Universitet satt AI’s förmåga på prov. Enligt Jakob skriver ChatGTP rent språkmässigt som en ”inte särskilt begåvad förstaårs student”, och svarent innehåller både faktafal och cirkelresonemang.
Det är mycket möjligt att åtminstone en del av skillnaderna ligger i språket, och att ChatGTP helt enkelt blivit tränad mer och under en längre tid för amerikanska förhållanden.
Från Text Till Bild Med AI
Personligen är jag mer intresserad av AI som genererar bilder från text (text2img). Jag har alltid avundats dem som är duktiga på att måla och teckna, oavsett om de arbetar med penna och pensel eller digitalt. Jag har alltid önskat att jag hade den konstnärliga fallenheten, men tyvärr kan jag knappt få ihop en streckgubbe. Men med text2img AI öppnas helt nya möjligheter för de, som liksom jag har en önskan att uttrycka sig med bilder men helt enkelt inte kan.
Precis som med textbaserad AI så finns det en mängd olika text2img AI, och en av de absolut populäraste och mest utvecklade är Midjourney. Tidigare kunde man prova Midjourney gratis, men efter att den ökat allt mer i popularitet har man övergått helt till betalda prenumerationer.
Kvalitén på bilderna är helt beroende på hur duktig du är på att beskriva i text vad du vill att AI ska göra. Denna beskrivning kallas för ”promt” och kan variera mellan ett eller ett par ord till väldigt långa och komplexa beskrivningar. Bilden ovan är gjord av mig och med den mest basala beskrivningen. Kolla gärna in galleriet på Midjourney för att se vilka otroliga bilder en del personer genererar. Midjourney Galleri
Vill man inte betala en prenumeration på Midjourney så finns andra alternativ. Medan Midjourney fungerar som en app genom Discord, så har Stable Diffusion en websida där man gratis kan prova på att generera bilder. Stable Diffusion har även en mobil app som är gratis, men man behöver titta på en reklamsnutt varje gång man vill generera en bild.
Än så länge är det gratis att använda Stable Diffusion på deras websida, men den fungerar endast som demo. Vill man få åtkomst till allt som Stable Diffusion har att erbjuda, så kan man installera en fristående version på sin dator. Det kräver dock att man har en någorlunda hyfsad dator.
För att kunna installera och köra Stable Diffusion lokalt på din dator så behöver ha ett grafikkort med åtminstone 6 GB VRAM (helst mer) och minst 10 GB utrymme på din hårddisk. Läs om hur du installerar Stable Diffusion på din dator här –> Stable Diffusion på din PC
Både Midjourney och Stable Diffusion använder sig av SFW (Safe For Work) filter, vilket innebär att det finns vissa typer av bilder du inte kan generera. Midjourny använder sig av en svartlistade ord bland annat, medan Stable Diffusion snarare verkar filtrera resultat. Exakt vilka bilder som är svartlistade kan skilja sig mellan program och tid.
Är man lite teknisk och känner sig bekväm med enkel programmering, så kan man själv ändra eller helt ta bort filtret om man väljer att installera Stabel Diffusion på sin dator.
Du kan prenumerera på nyhetsbrev genom att ange din mejladress här nedan, och på så sätt få ett mejl när det finns nya inlägg.